Bezigheidstherapie voor de wintermaanden

Het systematisch inkleuren van omlijnde vakken was vroeger niet mijn favoriete hobby. En nu nog steeds niet. Dus ik stond even te kijken toen ik in de Bruna een ‘kleurboek voor volwassenen’ zag liggen. De perfecte bezigheidstherapie voor de wintermaanden?

Mensen zitten in de wintermaanden liever binnen dan buiten. Voor wie liever geen boek leest of laveloos naar de televisie staart, zijn kleurboeken voor volwassenen een verfrissende afwisseling. Deze bezigheid schijnt uitermate rustgevend te zijn en helpt tegen stress.

Je vak inkleuren
Zelf krijg ik rillingen bij de gedachte. Een kijkje op mijn kamer zegt al genoeg. Ik ben niet zo’n opgeruimd en structureel typje. Toch heb ik respect voor deze ‘kleurboekfanaten’. Het vergt inspanning, overzicht, inzicht en structuur om elk vakje zó te kleuren dat je uiteindelijk een mooi geheel overhoudt. Metaforisch gezien, lijkt dat veel op het maken van een website. De vormgevers, tekstschrijvers, programmeurs én de klant kleuren elk hun eigen ‘vak’ in. Maar het is altijd de vraag hoe het eindresultaat eruit ziet. Om te voorkomen dat kleuren met elkaar vloeken (o.i.d.) heeft het kleurproces duidelijke communicatie tussen schakels nodig.

Een ‘online’ samenleving
De kleurboeken zijn, volgens mij, niet alleen bezigheidstherapie maar ook een oproep. Op verjaardagen en feestdagen zit menig gezelschap naar zijn telefoon? te staren (schuldig!). Met de razendsnelle, digitale tijd waarin we ons nu bevinden, wordt online communiceren steeds prominenter.
Ga de komende kerstvakantie dus even offline. Scheld je hele familie uit tijdens een potje Monopoly of Mens Erger je Niet en maak contact met de persoon naast je op de bank. Dat ga ik zelf ook proberen. Met of zonder kleurboek.

Sabine de Lucht

De kleurplaat van jouw eigen letter downloaden?

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z