#hart op de tong

Een persoonlijk verhaal , vanuit het hart, kan je boodschap kracht bijzetten. Maar wie het hart onbelemmerd zijn weg naar de tong laat vinden, kan zomaar voor onaangename verrassingen komen te staan.

Een chauffeur van PostNL verloor zijn baan na een provocerende opmerking over de bomaanslagen in Istanbul op zijn persoonlijke Facebookpagina. Hij vergat even dat alles wat je op social media doet en zegt zichtbaar is voor iedereen die het zien wil. Online spreken we vrijuit over wat we leuk vinden, wat ons bezighoudt maar ook over wat ons dwarszit en hoe ontevreden we zijn. We dragen het hart op de tong, want ‘we hebben toch het recht op een mening en om die te uiten’?

De keukentafel op de voorgrond
Sociale media lijken een digitale versie van de gesprekken aan de keukentafel. We evalueren er de dag, zeuren even – anoniem – over die ene irritante collega of vertellen vol liefde over ons huisdier. Kortom, we delen er de dingen die we leuk en die we minder leuk vinden. Net als aan de keukentafel komt wat we op social media zeggen vaak recht vanuit het hart, of in sommige gevallen zelfs vanuit de onderbuik.
Maar is dat wel altijd zo verstandig? Moeten we het hart niet af en toe laten voor wat het is en ons verstand laten spreken? De bedrijfsjournalistiek en eigenlijk zelfs de hele wondere wereld der communicatie staat juist haaks op deze ´cultuur´ van online keukentafelgesprekken voeren. In de communicatie draait juist alles om het effect van wat we zeggen of doen.
Dit vraagt om verstandige keuzes. Communicatiemensen gaan zorgvuldig na of dat wat ze zeggen en hoe ze het zeggen wel goed overkomt. Als communicatiestagiair leer ik dus vooral wanneer ik het hart kan laten spreken en wanneer niet. Primair reageren zit er maar zelden in, weet ik inmiddels. Alles draait om een juiste balans tussen je verstand gebruiken en intuïtief zijn.

Hoofd boven hart, hart boven onderbuik
Best lastig, die balans. Verhelderend in dat opzicht was het YouTube-kanaal waar ik vorige week op zoek naar een lesje yoga-voor-beginners terechtkwam. De yoga-mevrouw begon de les met hoe belangrijk lichaamshouding is: head over heart, heart over abdomen. Ik liet haar woorden even op me inwerken en realiseerde dat wat ze zei niet alleen maar over fysieke houding gaat. Gebruik je hoofd voor je je hart laat spreken, en je hart voor je toegeeft aan onderbuikgevoelens. Denk eerst na over het effect van je verhaal, reageer nooit alléén intuïtief. Een persoonlijk verhaal, vanuit het hart, kan je boodschap kracht bijzetten. Maar wie het hart onbelemmerd zijn weg naar de tong laat vinden, kan zomaar voor onaangename verrassingen komen te staan.