Hoe de Fronteers Conference mij een betere developer maakt

Ken je de Fronteers Conference? Dit jaar ben ik er op 4 en 5 oktober 2018 voor het eerst naartoe geweest. Bruisend van inspiratie en energie ben ik als developer na dit congres weer aan de slag gegaan. Ik durf zelfs te zeggen dat de Fronteers Conference mij een betere developer maakt. Waarom? Omdat ik een aantal simpele, maar ontzettend waardevolle dingen leerde. Drie van mijn lessen deel ik hier met jou.

1. Accessibility is niet moeilijk

Accessibility (ook wel afgekort tot a11y) is ontzettend belangrijk. Dankzij de presentaties van onder andere Laura Carvajal en Eva Ferreira werd me dit nog duidelijker. Maar ook weet ik nu dat toegankelijkheid helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Zonder aan álle regels van de WCAG te voldoen, kun je toch een website bouwen die gebruikersvriendelijk is voor iedereen: of je nu wel of geen extra hulpmiddelen zoals een screenreader hebt. Laura Carvajal toonde filmpjes waarop je websitebezoekers aan de slag ziet met hulpmiddelen. Door die filmpjes ben ik nu nog meer gemotiveerd om ervoor te zorgen dat elke website die ik maak, zo toegankelijk mogelijk is voor iedereen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat altijd duidelijk is waar je op de pagina bent, ook als je een toetsenbord gebruikt om door een pagina te scrollen.

2. Houd het simpel

Als front-end developer heb ik tegenwoordig een heleboel tools tot mijn beschikking. Voor het makkelijk opzetten van een design, voor het eenvoudiger schrijven van Javascript en zelfs voor het bouwen van webapplicaties. Dit kan ontzettend handig zijn en het zorgt ervoor dat ik mijn werk sneller kan doen. Maar onder andere Estelle Weyl was in haar presentatie heel duidelijk: de wensen van een developer gaan niet altijd voor de wensen van een bezoeker, zeker als het gaat om bijvoorbeeld de laadtijd of gebruiksvriendelijkheid.

Een van de dingen die je als bezoeker graag wil, is een snelle website. Helaas kunnen sommige front-end tools ervoor zorgen dat een website wat langzamer laadt. Zo kan het gebruik van meerdere scripts en jQuery extra kb’s toevoegen aan de grootte van een website, terwijl dit soms helemaal niet nodig is. Ik heb me voorgenomen om als het kan geen extra scripts meer te gebruiken, maar alleen  ‘gewoon’ Javascript.

3. Teamwork is belangrijk

Nickolas Means hield de afsluitende presentatie. In eerste instantie was het me niet duidelijk wat de titel van de presentatie, ‘How to crash an airplane’, met front-end development te maken heeft. Nickolas Means vertelde uitgebreid het verhaal van United Airlines vlucht 232 die in 1989 onderweg naar Chicago crashte. Meer dan de helft van de inzittenden overleefde deze vliegramp, dankzij het geweldige optreden van de vliegtuigcrew.

Het codewoord hier was teamwork. Dat geldt ook voor een team dat websites maakt. Hoewel ik soms liever zelf ergens een paar uur in duik om het op te lossen, is het goed om ook dingen aan andere collega’s over te laten of te overleggen wat het juiste is. Samen kom je uiteindelijk toch tot het beste resultaat.

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan -