Je gaat op vakantie en je neemt mee

Je camera uiteraard. Enthousiast leg je al die mooie dingen vast waar je onderweg zo van geniet: het weidse uitzicht, de kleurrijke optocht die voorbij trok, de muziek en het koude biertje op het terras. Hoe laat je anderen meegenieten van al jouw mooie herinneringen? Met een paar simpele aanwijzingen en goed kijken kom je al een heel eind!

Als jij om je heen kijkt helpen je hersenen je te focussen. Je hersenen zorgen ervoor dat je niet alles bewust waarneemt, dat je slechts een beperkt aantal indrukken te verwerken hebt. Maar een camera focust niet. Een camera legt alles vast. Jij denkt dat je de kleurrijke kostuums fotografeert waarnaar je kijkt. Maar in werkelijkheid leg je behalve de kostuums ook een lelijke lantaarnpaal en bewogen mensen vast. Het resultaat is een chaotische foto zonder duidelijk onderwerp.

Vermaak de thuisblijvers: laat wat verbeelding over!
Maak keuzes. Fotografeer óf de kleurige kostuums, óf de vrolijke gezichten van de toeschouwers. Kijk goed wat er in het kader van de display staat voor je op de knop drukt. Je hoeft niet veel kostuums te fotograferen om een indruk te geven van de optocht, een of twee zijn voldoende. Laat ook wat over aan de verbeeldingskracht van de thuisblijver. Realiseer je verder dat je met een foto niet kunt overbrengen wat jij ter plekke met al je zintuigen hebt ervaren. De thuisblijver kan niet proeven hoe lekker koud dat biertje was of voelen hoe de zon je verwarmde. Daar zal het verhaal het beeld moeten aanvullen.

Andere nuttige tips voor het maken van goede vakantiefoto’s:

Een krachtige compositie is het succes van je foto.

  • Maak een compositie van de (denkbeeldige) vormen en lijnen in het beeld. Een handig hulpmiddel hierbij is een denkbeeldig raster van 9 vakjes (zie hieronder). 
  • Een foto wordt dynamischer als het onderwerp niet helemaal in het midden staat, maar op een van de snijpunten van het raster, de zogenaamde gulden snedes. 
  • Laat een stukje van het onderwerp buiten de foto vallen. Hiermee suggereer je dat het verhaal van de foto buiten beeld verder gaat. 
  • Plaats de lijn van de horizon op een van de twee horizontale lijnen van het raster.
  • Diagonale lijnen geven dynamiek aan een foto en creëren een kijkrichting naar het onderwerp waarop jij de aandacht wilt vestigen.

Kijk goed naar de lichtomstandigheden.

  • Fotografeer als het kan met daglicht. En vermijd flitslicht! Flitslicht veroorzaakt rode ogen en maakt mensen nooit mooier. 
  • Moet je binnen fotograferen, zoek dan een plek waar je van daglicht gebruik kunt maken.
  • Speel met licht en schaduw. Het contrast tussen de zonnige delen en de schaduwdelen geven een foto dynamiek en perspectief.
  • Voorkom dat mensen tegen de zon in moeten kijken en met de ogen gaan knijpen.

 

Gebruik dit raster om de compositie voor je foto te maken. Plaats het onderwerp van de foto  op één van de vier snijpunten. 

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan Wies Peters - beeldredacteur
wies-portret.jpg