Nederland in beweging

Het zijn bewogen tijden: volgens RTL Nieuws zijn we gemiddeld 22,6 kilometer onderweg naar kantoor. Daar pakken we maar al te graag de auto voor. ‘Liever lui dan moe’ lijkt het dominante sentiment. En dus slibben de steden dicht en staan we vaker in de file. Een ingewikkeld vraagstuk met een moderne oplossing: de fiets!


Trendy trappen voor fietsende forens

Gelukkig wordt voor de barre tocht naar kantoor toch ook steeds vaker het stalen ros gepakt. Daar hebben we dan wel een elektrisch duwtje in de rug voor nodig, zo lijkt het. In 2016 werden er namelijk maar liefst 216.000 e-bikes verkocht en groeit daarmee het aantal fietsen in Nederland nog steeds. In 2015 waren er 22,7 miljoen fietsen in Nederland; 200 duizend méér dan het jaar ervoor.

De e-biketrend lijkt met deze cijfers vooral iets van de laatste jaren. Want met de ondersteuning die de e-bike biedt, krijg je je dagelijkse portie beweging, maar hoef je na je fietstocht niet bezweet en uitgeput op je bureaustoel neer te ploffen. Dus zelfs als je een kantoorbaan hebt, kun je met de e-bike toch vitaal blijven!

Kom uit die auto, ga toch fietsen!

Voor Slim Reizen Stedendriehoek zetten onze adviseurs zich met man en macht in om mensen uit de auto te krijgen. En dat werkt! Zo deden er ruim 70 mensen mee aan onze e-bike probeeractie. Ook de highspeedbike probeeractie voor werkgevers slaat aan. Werknemers van meer dan 25 bedrijven uit de regio hebben de highspeedbike mogen proberen voor woon-werkverkeer of zakelijke bezoeken. Zo stimuleren we werknemers om eens de auto te laten staan.

Dagelijks vele trappen uitdelen

Toch is trapondersteuning absoluut niets nieuws, zo bewijst dit Polygoon-filmpje uit 1954. Meer dan 60 jaar geleden vond men al een fiets op ‘veerkracht’ uit. Op deze fiets met opgewonden veer kreeg je ongeveer 4 kilometer lang ondersteuning bij het “vele trappen uitdelen”. Daarmee haalde je al gauw een snelheid van 25 km/u: net zo snel als een e-bike dus! Door de fiets op veerkracht kan de forens “tijdens het fietsen rentenieren!”, aldus het Polygoon. In 60 jaar is er dus maar weinig veranderd. Ook toen waren we al liever lui dan moe.

 

Justin Muis
Junior Communicatieadviseur

 

Credits film: Polygoon-Profilti (producent) /Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)