Van lineair naar circulair

Soms gaan zaken zo vanzelfsprekend, dat jij er niet meer over nadenkt of bewust mee bezig bent. Tot zo’n moment dat je wakker wordt geschud. En dan blijkt het perspectief opeens heel anders te kunnen zijn, kunnen zaken heel anders aangepakt worden, gaat er een nieuwe wereld open.

Nieuwe wereld

Regelmatig heb ik zulke momenten. Het zijn momenten van verwarring en verwondering. Ik vraag me dan altijd af: ‘Hoe kan ’t nu dat ik dat niet eerder heb gezien?’ Daarna komt de ruimte om ermee aan de slag te gaan. Aan het begin van 2013 gebeurde dat ook. Erick Wuestman vertelde op een zondagmiddag bevlogen over de transformatie van lineaire naar circulaire economie. Ik werd meegenomen naar een nieuwe wereld met een nieuwe economie. Een wereld waar afval niet bestaat en  weggooien niet meer voorkomt. De keten grondstof-eindproduct-afval werd helemaal rond. 

Verder dan cradle-to-cradle

Eindproducten ontmantelen we en brengen wij opnieuw in de keten door slim hergebruik. Dit vraagt om andere manieren van ontwerp en slimmere productiemethoden. Ook ontstaan er andere verdienmodellen. De eindgebruiker neemt af en betaalt voor verbruik of gebruik. De producent blijft eigenaar en blijft verantwoordelijk voor de (her)inzet van zijn producten. Dit gaat verder dan cradle-to-cradle en dit is duurzaamheid in optima forma.

Nieuwe communicatiepatronen zijn nodig

Wat dat met communicatie te maken heeft? Met nieuwe voortbrengingscirkels zijn ook nieuwe manieren van samenwerken nodig. En dus ook nieuwe communicatiepatronen. Er zal veel meer en andersoortige interactie nodig zijn. Dit vraagt om een compleet nieuwe kijk op de organisatie van communicatie. Bewustwording en gedragsverandering zijn nodig.

De circulaire economie is ook voor communicatieprofessionals een nieuw speelveld. Daar willen wij actief in zijn om deze nieuwe wereld te helpen creëren. Vandaar mijn meer dan actieve betrokkenheid bij de Stichting en Coöperatie Circulaire Economie, één van de nieuwe initiatieven om gedachtegoed verder door te ontwikkelen en concrete projecten op dit vlak te initiëren en vorm te geven.

Ook geraakt? Lees meer op http://www.mvonederland.nl/circulaire-economie
en reageer.

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan Oscar Roelofs - directeur | strategisch adviseur
oscar-portret.jpg