NS jaarverslag (2013, 2014, 2015, 2016)

NS vervoert dagelijks ruim 1 miljoen mensen. De vervoerder zet de reiziger centraal en werkt voortdurend aan betere dienstverlening in de trein, op stations en in de reis van deur tot deur. Over haar activiteiten rapporteert NS in een online jaarverslag. Gloedcommunicatie werkt al 4 jaar mee aan de realisatie ervan.

NS-Macbook.png

Een online jaarverslag volgens GRI4

Als organisatie staat NS midden in de samenleving. De prestaties op en rond het spoor liggen voortdurend onder een vergrootgla. Het jaarverslag speelt in de communicatie naar stakeholders een centrale rol. Er is de vervoerder alles aan gelegen om open, transparant en realistisch over het eigen functioneren te rapporteren.

NS-Macbook klein1.png

Schrijven maar!

Met het jaarverslag voldoet NS aan de richtlijnen van GRI4 voor geïntegreerde duurzaamheidsverslaggeving. Daarin ruim aandacht voor duurzaamheid en mvo, maar vooral voor de activiteiten die stakeholders belangrijk – ‘materieel’ – vinden. Bijvoorbeeld de klanttevredenheid, de veiligheid en de financiële positie van NS. Het jaarverslag wordt primair online gepubliceerd. Laagdrempelig, interactief en 24/7 aan te passen of aan te vullen met nieuwe cijfers of onderwerpen, zoals de halfjaarcijfers. En daarmee altijd actueel. Met trots leverde Gloedcommunicatie schrijfcapaciteit om deze grote klus binnen drie maanden te klaren. We verwerkten aangeleverde stukken, stemden deze intern af en controleerden het correctieproces. Ook dachten we mee over de structuur en de creatieve schil van de website. Mede dankzij onze inspanningen werden het verslag en de website volgens planning opgeleverd en met veel succes ontvangen. Bijzonder is dat NS als eerste de milieu-impact en de sociaaleconomische impact heeft berekend. 

Op tijd een online jaarverslag

Daarin staan niet alleen activiteiten beschreven, maar is ook plaats voor een financiële waardering van de sociale en milieu-impact. De website kent een gelaagde en toegankelijke opbouw en neemt de bezoeker creatief en inhoudelijk mee op reis door het verslagjaar. Over de bijdrage van Gloedcommunicatie was NS met name te spreken over de kwaliteit van het schrijfwerk, het oplossend en regelend vermogen en de rust op hectische momenten. Voor het verslag van 2013 won NS zelfs mede dankzij de inzet van ons bureau de Transparantiebenchmark van het ministerie van Economische Zaken.

NS-Macbook klein2.png

Bijzonder: wint NS opnieuw de Transparantiebenchmark?

Met het verslag van 2013 – waar Gloedcommunicatie eveneens aan meewerkte – won NS de Transparantiebenchmark. Dit is een prijs van het ministerie van Economische Zaken voor het beste jaarverslag. Ook eindigde het jaarverslag 2013 in de top drie van de Sijthoff Prijs van het FD. In 2016 eindigde de vervoerder op de tweede plaats.

NS jaarverslag in het kort

  • NS won de Transparantiebenchmark voor het jaarverslag 2013
  • Jaarverslag 2013 en 2015 genomineerd voor de FD Henri Sijthoff Prijs
  • Eén tekstschrijver/adviseur full time gedetacheerd
  • Projectduur november-februari

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan Dirk van Sambeeck - webadviseur | contentspecialist
dirk-portret.jpg