De 1000 Miglia Green is meer dan een race

Adelbert Adelbert Smal 01-10-2019

De eerste editie van de 1000 Miglia Green ging van start met Green Talk "Crossing the future" over automotive, infrastructuur en slimme mobiliteit. Een discussie met deelnemers uit de industrie, energieleveranciers, overheden en vele andere betrokkenen, waaronder duizenden jongeren die zich hadden verzameld voor de Logia om hun stem te laten horen in de klimaatdiscussie. In Italië leeft de transformatie naar slimme steden. Ook voor de 1000 Milgia slr zelf luidt dit een nieuw tijdperk in.

Klaar voor de start…

Het deelnemersveld bestond uit enkele Duitse deelnemers, twee Zweden, wij als enige Nederlandse team en voor het overige Italianen. Na de verplichte administratieve en technische checks, een korte briefing van de directeur van de 1000 Miglia over verkeersveiligheid, tijdproeven en wijzigingen in het programma, mochten we dan eindelijk van start.

De race vond plaats op de openbare weg en zonder afzetting, wat betekent dat we rekening hadden te houden met het normale verkeer en dat had helaas invloed op onze tijdproeven en tijdlimieten. Maar dat mocht de pret niet drukken, de stille ervaring van elektrische en hybride auto’s in de race was bijzonder om mee te maken. Dat was voor de inwoners van de stad Brescia ook nieuw, die gewend zijn aan de klassieke 1000 Miglia waarbij de motoren van auto’s tot en met het bouwjaar van 1957 over de weg heen brullen.

De tweede dag vertrokken wij met de 38 deelnemers vanuit het Piazza Vittoria in Brescia naar Milaan. Vanwege de lange etappe van 180 km werden speciale laadfaciliteiten beschikbaar gesteld door partner Enel-X. Hierdoor konden de aanwezige Smart en VW e-kevers met een beperkt bereik ook het eindpunt bereiken. De hybride auto's hebben met hun zelfgenererend oplaadvermogen geen enkel problemen met bereik. De etappe voer van Brescia via het prachtige landschap langs wijnboerderijen naar de citta alta van Bergamo. Vanuit dit schitterende uitzichtpunt daalden alle groene auto's via een klassieke Romeinse weg af naar Crespi d'Adda voor een lunch op een oud-fabrieksterrein en UNESCO erfgoed. Daar konden we bijladen en ons opmaken voor de laatste time checks voor de rit naar Milaan.

In Milaan was veel aandacht besteed aan het doel en de betekenis van de 1000 Miglia Green in de energietransitie en nieuwe vormen van duurzame mobiliteit. De in ruime getale aanwezige toeschouwers en pers (Radio, TV, vakbladen) waren erg geïnteresseerd in de mogelijkheden maar ook risico's, infrastructuur en andere relevante aspecten van het rijden in hybride en elektrisch aangedreven auto's. Met veel enthousiasme werd de 1000 Miglia Green, als aanjager van deze vernieuwende beweging ontvangen. Met op de achtergrond de Don Bosco, een verticaal aangelegd groen flatgebouw, was een mooiere combinatie van duurzaamheid niet denkbaar. Voor de organisatie van 1000 Miglia srl staat een actieve bijdrage leveren aan de toekomst van mobiliteit, duurzaamheid en circulariteit voorop. Dit zie je dan ook terug aan de gebruikte kleding en badges die volledig circulair waren en rugzakken uitgerust met een klein zonnepaneel om je devices op te laden.

Eind van de dag hebben we feestelijk mogen afsluiten bij Eataly, de foodspot in Milaan. We wisselden ervaringen uit met bestuursleden van 1000 Milgia srl, ontwerpers, journalisten, de organisatie, andere deelnemers en fabrikanten. Dit ging van de toekomst van duurzame mobiliteit, infrastructuur, elektrisch rijden en waterstof tot design, geïntegreerde totaalconcepten en circulariteit. De ontwikkelingen gaan snel en ook autoproducenten zijn bezig met nieuwe technologische strategieën en businessmodellen die hun eigen merk overstijgen. Je merkt dat Italië nog in de early adaptorfase zit en het missiewerk van 1000 Milgia srl heeft met de groene race een mooie duurzame impuls gegeven aan een groene toekomst.

Adelbert

Meer weten?

Bel of mail Adelbert!

Adelbert Smal
directeur | business developer | strategisch adviseur
06 - 25 02 80 81
adelbertsmal@gloedcommunicatie.nl