Duurzame mobiliteit voorop, ook in Italië

Adelbert Adelbert Smal 17-06-2021

Eindelijk! Na een heftige coronaperiode die Italië zwaar heeft getroffen, startte daar weer de 1000 Miglia Green. Deze race met duurzame, innovatieve voertuigen voert langs een historische, indrukwekkende route. Duurzaamheid en innovatie zitten in ons Gloed-DNA en daarom reisde ik graag naar Italië af om deze bijzondere race van dichtbij te volgen.

Green Talk

Het event startte met de Green Talk, een online paneldiscussie tussen wetenschappers, bestuurders en vertegenwoordigers vanuit de auto-industrie en energiesector. Hier kwam duidelijk naar voren dat duurzaamheid en digitalisering de Europese economie weer op gang gaan brengen. De energietransitie en digitalisering zijn belangrijke transities, die gelukkig ook volop in de automobielindustrie worden omarmd. De vraag is welke rol Italië zelf wil spelen in deze transitie waar andere landen al in voorop lopen. De Green Talk, georganiseerd door 1000 Miglia en de Symbola Foundation, ging dit jaar met name over Smart City, en welke rol mobiliteit binnen een slimme stad speelt en gaat spelen.

De route

In 2019 bezocht ik de race ook al, en toen stelde ik vast dat het event een belangrijke mijlpaal was in de transitie naar duurzame mobiliteit en digitalisering. Een ontwikkeling die nu versneld is door de coronacrisis. Het pilot-event waar we in 2019 als enige Nederlandse equipe aan deel mochten nemen, bestond uit 3 etappes met een lengte van 175 km. De huidige editie verloopt parallel met de klassieke 1000 Miglia, oftewel 1.000 mijl. En volgt de route tegen de klok in vanaf Brescia naar Viareggio (etappe 1), van Viareggio naar Rome (etappe 2), van Rome naar Bologna (etappe 3) om uiteindelijk vanuit Bologna terug te keren naar Brescia.

Nieuwe uitdagingen

Het is de eerste keer dat de 1000 Miglia Green de normale race volgt. Dat betekent nieuwe uitdagingen voor de elektrische en hybride auto’s. Italië kent een beperkte laadinfrastructuur. Dat is sinds 2019 nog beperkt veranderd, behalve in grotere, noordelijke steden als Milaan. Energiemaatschappij Enel-X is de meest vooruitstrevende energiemaatschappij die inmiddels al 10.000 laadpunten heeft geplaatst in Italië en ook verder uitbreidt naar onder andere Spanje. In Italië zelf is een duidelijk onderscheid in laadinfrastructuur tussen noord en zuid.

Onze 1000 Miglia Green race

Wij volgen als team met onze BMW i8 het Skudera Zagato-team en geven support aan hen en de green cars. Laadpalen worden onderweg mobiel geplaatst om het bereik van de deelnemers te vergroten. Een van de iconische concept cars, namelijk een Pininfarina Batista, is vernoemd naar de oprichter van het designmerk. Deze auto is met ongeveer 1.000 pk een van de sterkste elektrische designauto’s van het moment. In beperkte oplage beschikbaar voor een aanzienlijk bedrag. Als je beide auto’s naast elkaar zet, zie je in ieder geval gelijkenissen. BMW is al in 2009 geïntroduceerd bij de BMW Car Next en later als BMW i8 in productie genomen met een gecombineerd vermogen van 362 pk. En met voldoende elektrische range om stadsverkeer 100% elektrisch te rijden. Een genot om met deze auto aan de 1000 Miglia Green mee te mogen doen.

Duurzame mobiliteit voorop

De 1000 Miglia Green, en de toenemende populariteit ervan, laat zien dat men (gelukkig!) steeds meer warm loopt voor duurzame mobiliteit. Dat zien we ook terug in onze projecten bij Gloed. Lees meer over ons werk op de pagina over het speelveld van de duurzame leefomgeving, dan trap ik ondertussen het duurzame gaspedaal weer in. Arrivederci!


PS wil je het verhaal verder volgen, check dan de website e-xpeditie.nl

Adelbert

Meer weten?

Bel of mail Adelbert!

Adelbert Smal
directeur | business developer | strategisch adviseur
06 - 25 02 80 81
adelbertsmal@gloedcommunicatie.nl