CWZ haalt Nijmeegse natuur naar binnen

CWZ werkt aan een ambitieus langetermijnhuisvestingsplan gericht op het realiseren van het ziekenhuis van de toekomst. Mijlpaal is de oplevering van verpleegafdeling B20. Wandsigning met beelden van de nabijgelegen Overasseltse en Hatertse vennen speelt daarin een belangrijke rol. In samenwerking met 2DoubleYou, het interieurarchitectenbureau, verzorgde Gloedcommunicatie een signingontwerp dat patiënten meeneemt naar de natuur en het proces van herstel.

Tot in detail

Op verpleegafdeling B20 verblijven patiënten van de specialismen interne geneeskunde, longziekten en oncologie. Bij de renovatie van deze afdeling ging het ziekenhuis niet over één nacht ijs: management, verpleegkundige staf, cliëntenraad, ondernemingsraad en ondersteunende diensten bogen zich over alle details. Van luchtbehandeling tot logische looproutes. Resultaat is een toekomstbestendige afdeling. Met veel aandacht voor comfort en regie voor de patiënt.

Regionaal accent

Centraal in het huisvestingsplan staat het idee van een healing environment: een omgeving die bijdraagt aan het herstel van de patiënt en rust uitstraalt. In samenspraak met CWZ kiest Gloedcommunicatie voor herkenbare wandsigning die het regionale landschap weerspiegelt. Waarin patiënten hun weg kunnen zoeken en dat uitnodigt om het natuurgebied verder te verkennen. Zo wordt een wandeling door het landschap als het ware een weg naar herstel.

Water, bos, heide en akkers

Die wandeling begint bij verpleegafdeling B20 meteen bij binnenkomst, met een grote overzichtsfoto die uitzicht biedt op een van de dertig vennen in het gebied. Thema van de rechtervleugel van de afdeling is de waterkant, in verschillende seizoenen. Terwijl de linkervleugel natuurfoto’s van bos, heide en akkers laat zien. Handgetekende illustraties in de foto’s vertellen welke dieren er in het gebied leven en welke planten en bloemen er groeien en bloeien.

 

Aan den lijve voelen

Creatief directeur Monique Coffeng: “We prikkelen de zintuiglijke waarneming. Met prachtige landschapsfoto’s die je het gevoel geven alsof je letterlijk in het gebied loopt, de geuren opsnuift en de wind door de bomen en het riet aan den lijve kunt voelen. De getekende details gaan over kleine weetjes: over de oudste boom in het gebied, de nieuwe natuur of juist over de historie van dit eeuwenoude landschap. Een paar pennenstreken maken de essentie van het gebied zichtbaar: een gestileerde tak, een rietstengel of een grazend lammetje.”

"Sfeervolle signing"

Patiënten, bezoekers en medewerkers reageren enthousiast op de nieuwe afbeeldingen, illustraties en belettering. Ook toekomstige verpleegafdelingen krijgen wandsigning met karakteristieke beelden uit natuurgebieden die iedereen in Nijmegen en omstreken (her)kent. Denk aan de Ooijpolder, de Groesbeekse bossen, de Betuwe, de Mookerheide en het Kronenburgerpark. Hendrik van de Mortel, projectleider bouw CWZ: “Wij zijn erg blij met het eindresultaat van de verpleegafdeling. Het is zeker een healing environment geworden, mede door de sfeervolle signing.”

Monique C

Meer weten?

Bel of mail Monique!

Monique Coffeng
creatief directeur
024 - 381 6874
moniquecoffeng@gloedcommunicatie.nl