2 x in beeld: een nieuw wegdek op de Waalbrug

DV 1990 Wies Peters 26-05-2020

In 2018 startte de renovatie van de Waalbrug. Nog vóór de zaagmachine het eerste stuk Duits beton had verwijderd wilde Rijkswaterstaat al laten zien hoe het oude wegdek vervangen zou worden door nieuwe prefab betonplaten. Omdat er nog niets te zien was, kon er ook niets gefilmd worden. Maar wat nog niet bestaat, kun je illustreren. Een animatie was volgens ons het juiste medium.

Eenvoudig vertellen met animatie

Het belangrijkste doel van de animatie was om gebruikers en omwonenden van de Waalbrug en inwoners van Nijmegen en omgeving goed te informeren over de werkzaamheden. Eenvoudige heldere illustraties laten zien hoe Team Waalbrug het oude betondek in stukken van 6 x 2,5 meter zaagt, de stalen balken eronder schoonmaakt en repareert, en nieuwe prefab betonplaten plaatst. En dat 380 keer, anderhalf jaar lang. Ook is duidelijk geïllustreerd dat het verwijderen van chroom-6 op de stalen balken veilig gebeurt. Doordat de animatie een versimpelde weergave is van de werkelijke situatie, was het mogelijk om het complexe proces op een eenvoudige manier te vertellen.

Meer emotie met video

Hoe anders is de video die we 8 maanden later maakten over de renovatie van het wegdek. Net als in de animatie brengen we informatie over, maar deze keer ook emotie. Met gepaste trots geeft Rijkswaterstaat het publiek een uniek kijkje achter de schermen tijdens deze werkzaamheden. Een bevlogen Gert Jan Koppelman, projectmedewerker beton, vertelt hoe precies en nauwkeurig de prefab betonplaten zijn gemaakt en geplaatst. Millimeterwerk was het en trots was Gert Jan. En die boodschap kwam over.

Deze film is gemaakt in samenwerking met GMG Tukfims

Positieve reacties

Zowel de animatie als de video hebben hun doel bereikt. Op de Facebookpagina van Rijkswaterstaat Renovatie Waalbrug Nijmegen zijn deze door ongeveer 8.000 mensen bekeken. Ook volgden veel positieve reacties van kijkers:

‘Prachtige uitleg, een megaklus.’
‘Leuk om deze uitleg te zien. Weet je wat er allemaal gebeurt. Succes!’
‘Zulke renovaties zouden eigenlijk altijd met zo'n filmpje moeten worden uitgelegd. Dan krijgt men meer begrip waarom werkzaamheden lang duren.’
‘Dank je wel voor de uitleg.’
‘Duidelijk verhaal.’
‘Super! Heel interessant om te zien!’
‘Mijn complimenten dat dit zo mooi wordt uitgelegd!’

Rijkswaterstaat was, net als wij, blij met deze reacties. Met behulp van animatie en video is dan ook een wat ingewikkelder verhaal goed overgekomen op een groot publiek.

DV 1990

Meer weten?

Bel of mail Wies!

Wies Peters
beeldredacteur
024 - 381 6892
wiespeters@gloedcommunicatie.nl