3 geheimen voor het maken van een cover

Monique Monique Coffeng 18-07-2023

Stop en kijk naar mij! Dat is wat een goede cover van een magazine doet. Hoe maak je een cover voor een magazine? Als professioneel bladenmakers geven wij drie van onze geheimen prijs.

De kracht van een cover zit hem in het vangen van je blik. Vervolgens geeft een sterke cover je maar eventjes bedenktijd. Je interesse voor het magazine is in een paar seconden gewekt. Als snel beschouw je het magazine als een cadeautje voor jezelf. Een moment van ontspanning. Of het magazine nu in het bladenrek staat in de supermarkt, je het online tegenkomt of het op je deurmat ligt. Je wilt nu even door de inhoud bladeren!

Neem de covers van 4Daagse magazine

Je kent zonder twijfel de Nijmeegse 4Daagse, misschien wel het grootste wandelevent ter wereld. Voor alle lopers en partners die de 4Daagse mogelijk maken, ontwikkelen wij samen met Stichting de 4Daagse elk jaar enkele online relatiemagazines en een print magazine (oplage 50.000). Kijk even mee hoe wij de cover aanpakken!

 

3 tips voor een goede cover

1. Kies een foto met herkenning

Het is van belang dat de afbeelding of illustratie echt opvalt en groot geplaatst kan worden. Een achtergrond waarop veel gebeurt of ander ingewikkeld beeldmateriaal maakt de cover te druk. In 2022 koos de 4Daagse voor een enthousiast en kleurrijk beeld van één 4Daagse-loper in roze. Voor de editie van 2023 is er voor een foto gekozen die meer de sfeer laat zien van het samen wandelen op een mooie wandeldag. Met een diversiteit aan wandelaars als groep in beeld. Jong en oud, iedereen met een verschillende achtergrond. De saamhorigheid voel je terug in de vriendelijkheid en warmte van de foto.

Cover 2023

  • Warm sfeerbeeld van een groep mensen die ‘samen’ loopt
  • Vriendelijke letters in de kop en een speelse opmaak

Cover 2022

  • Kleurrijk en vrolijk beeld met één wandelaar
  • Meerdere teasers maken lezers nieuwsgierig naar de inhoud

2. Speel met typografie in de kop

Met de typografie op de cover mag je best een beetje spelen. Wissel lettergroottes af, voeg een opvallende kleur toe of maak tekst BOLD. Zorg in ieder geval voor goed leesbare tekst. Daarvoor heb je voldoende contrast nodig met de achtergrond of de foto van de cover. Vier! is de kop van het 4Daagse magazine. Vier dagen wandelen, vier dagen vreugde en saamhorigheid. Dit zie je terug in de vriendelijke letters van de kop. De kop is wit, fris en springt er extra uit. Daarnaast valt het op, als je goed kijkt, dat de bladeren van de boom een beetje speels over de letters van de kop vallen. Hierdoor lijkt de kop wat ‘los’ te komen van de achtergrond. Een klein 3d-effect dat de hele voorkant diepte geeft.

3. Plaats meerdere teasers of ankeilers

Een goede cover werkt als een blikvanger. Dan mag je lezers best een beetje teasen met wat het magazine hen te bieden heeft. Teasers of ankeilers zijn korte stukjes tekst van een paar woorden die nieuwsgierig maken naar de inhoud van het blad. Als je verschillende teasers plaatst dan is de kans groot dat er altijd wel één onderwerp bij zit voor iemand die het blad in zijn handen heeft. Bij het 4Daagse magazine trekt de ronde sticker met een boodschap aan de wandelaars de aandacht naar de inhoud. Daarnaast staan er zes teasers, onderaan in de witte achtergrond.

Monique C

Meer weten?

Bel of mail Monique!

Monique Coffeng
creatief directeur
024 - 381 6874
moniquecoffeng@gloedcommunicatie.nl