Een nieuw magazine: wordt het online of papier?

Ed Ed Coumans 13-11-2023

Zo’n tien jaar terug ruilden veel organisaties hun papieren magazine voor een online variant. Dynamisch, makkelijk deelbaar, maar een veel lagere attentiewaarde. We zien dat organisaties nu vaak die stap weer terugdraaien. Wanneer kies je voor print, en wanneer voor online?

Waarom online magazines?

Met een online magazine blijf je superactueel. Tot op het laatste moment kan inhoud worden aangepast. Er is immers geen tijd voor drukwerk of verzenden van de magazines nodig. Zelfs na publicatie is het in theorie mogelijk om nog aanvullingen te doen, een update te geven of een typefout te verhelpen. Superhandig! Met een met online magazines blijf je actueel. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met het drukken en het verzenden van de magazines.

Daarnaast is lezersgedrag in een online magazine goed meetbaar. Merk je dat een belangrijk artikel minder goed wordt gelezen? Pas snel de volgorde van de inhoud aan om het in de spotlight te zetten.

Ten slotte kun je in een online magazine gebruikmaken van verschillende soorten media. Denk aan links, video’s en interactieve elementen. De stap naar een bestelling, informatie-aanvraag of inschrijving is snel worden gemaakt.

Waarom papieren magazines?

Het is begrijpelijk dat je na het lezen van de vorige alinea denkt: waarom zou ik een papieren magazine maken, terwijl een online magazine zoveel voordelen heeft? Vergeet niet dat een papieren magazine ook vele pluspunten kent. Wanneer je als magazine-ontwerper meer informatie kwijt wil, is een papieren magazine geschikter dan een online magazine.

Daarnaast vinden veel mensen iets op papier lezen veel prettiger dan op een scherm. De beleving is anders. Verder weten we uit lezersonderzoek dat lezers een papieren magazine vaak meerdere keren openslaan. Een online magazine is ‘vluchtiger’.

Een fabeltje de wereld uit: kosten

Er wordt vaak gezegd dat een online magazine goedkoper is dan een papieren magazine. Dat klopt in sommige gevallen, maar zeker niet altijd. Het klopt dat je bij online magazines bespaart op drukwerk- en verzendkosten. Maar bij een papieren magazine betaal je geen kosten voor een dure softwarelicentie en de bouw van het platform.

En nu?

De keuze voor een online magazine is soms de beste keuze. Maar de keuze voor een papieren magazine net zo goed. Er is geen ‘one-size-fits-all’. We adviseren je graag over welke vorm het beste bij jouw bedrijf en organisatiedoelstellingen past.

Ed

Meer weten?

Bel of mail Ed!

Ed Coumans
senior bladmanager | eindredacteur
024 - 381 6871
edcoumans@gloedcommunicatie.nl