Graag meer van dit!

Jitske Jitske Wedman 25-03-2024

Zo nu en dan komt er een project langs waar onze vormgeefster Jitske heel erg blij van wordt. Dit was er zo eentje: het jubileummagazine van SNP Natuurreizen.

“Magazines maken doe ik het liefst. Een blad is de ideale combinatie van informeren en entertainen. Niet alleen maar nadenken over wat de zender wil zenden maar vooral kijken naar wat de lezer écht interesseert en wil lezen. Een huisstijlen mag wat losser gehanteerd worden en de ene spread moet er juist anders uitzien dan de volgende.

Bij een magazine werk je voor een langere tijd aan één eindproduct. Je geeft pagina’s vorm, bekijkt ze op de plank en je schuift wat heen en weer om een goed ritme in het blad te krijgen. Soms leidt dit ertoe dat je toch nog wat pagina’s of beelden moet aanpassen om een mooi geheel te krijgen. Bijvoorbeeld door de kleurvlakken aan te passen om niet te veel blauw achter elkaar te krijgen. Of door wat pagina’s te schuiven om niet te veel groot of klein beeld achter elkaar te hebben. En dan is er aan het eind altijd dat ene mooie moment dat het magazine waar je hard aan hebt gewerkt, terugkomt van de drukker en je hem voor het eerst door kan bladeren.”

“Het SNP-jubileummagazine was voor mij echt een feestje om te maken. Bladerend door www.oppad.nl (een voormalig magazine en nu website van SNP Natuurreizen) droomde ik direct weg bij alle mooie beelden van hun natuurreizen. Bergplaatjes die ik herkende van mijn wandelvakanties door Oostenrijk. Bloemrijk Madeira en kustplaatsen in Engeland.

Bij het maken van de bladplanning kwam ik erachter hoe divers het aanbod van SNP is en hoeveel verhalen en beelden er beschikbaar waren. Fijn, want dit gaf ons veel keuzevrijheid en creatieve mogelijkheden. Soms was het zelfs lastig om de mooiste beelden niet te plaatsen: voor een goede variatie en balans van mens/landschap/detailbeeld was dan toch net even een ander beeld geschikter.

Yomads katern

Yomads katern

De vrije hand van de klant

“De samenwerking met SNP was erg fijn. Gepassioneerde mensen, veel kennis over de onderwerpen in het blad. We schakelden snel als een onderwerp toch meer of minder pagina’s nodig had. Als een artikel tóch iets anders nodig had of als er wat geschrapt moest worden. Ze keken bij SNP nergens van op. Wanneer er ander beeld nodig was, was er ruimschoots aanbod. Tijdens meetings bij ons op kantoor namen we de gemaakte artikelen door en zorgde SNP voor de nodige aanvulling. Door zo met elkaar te kunnen werken, is elke pagina in het magazine een juweeltje.

Ook bijzonder: het aparte katern voor Yomads, de jongere doelgroep van SNP. Dat viel zo in de smaak dat dit katern nu ook als aparte brochure wordt uitgegeven. Door de vrijheid die we van SNP kregen, de inspirerende overlegmomenten en mijn persoonlijke interesse in het onderwerp zorgden dat ikzelf ook net een stapje harder wilde hollen om er echt iets goeds van te maken. En wat is hij mooi geworden.

Alle oud SNP-reizigers ontvangen deze jubileum uitgave op de mat, SNP bestaat namelijk 40 jaar! Maar online kun je hem ook bekijken en geïnspireerd raken voor jouw volgende vakantie(s). Toen dit nummer naar de drukker ging stond ik op de latten op een besneeuwde berghelling in Oostenrijk. Het magazine heeft me nu al geïnspireerd voor de zomervakantie: we gaan terug naar Madeira, waar we mooie herinneringen hebben aan de fantastische levada-wandelingen op het eiland. In juni gaan we. Want hoe leuk werk ook kan zijn, een vakantie in het vooruitzicht maakt het alleen maar beter.“

Jitske

Meer weten?

Bel of mail Jitske!

Jitske Wedman
grafisch ontwerper
024 - 3816 872
jitskewedman@gloedcommunicatie.nl