Communicatie in coronatijd: infographics die levens redden

07-05-2020

Infographics voorzien ons van waardevolle informatie over het coronavirus op een overzichtelijke en toegankelijke manier. Ook zetten ze de boodschappen over nieuwe maatregelen extra kracht bij. Hoe zien we die kracht van infographics tijdens de coronacrisis precies terug?

Positieve daling

De afgelopen weken bekijken veel van ons rond 14 uur de datavisualisatie van het aantal ziekenhuisopnames en overledenen. In een oogopslag zien we hoe het ervoor staat. De tekst helpt ons de informatie te duiden die we eigenlijk al wel gezien hebben. De grafiek daalt. Gelukkig.

Anderhalvemetersamenleving

Als ik even later in de supermarkt sta en de inmiddels bekende illustratie zie van de twee poppetjes met anderhalvemeter ertussen, dan weet ik dat we eigenlijk niet meer zonder een visuele vertaling van informatie kunnen. Deze mini-infographic komen we op veel plekken en in veel varianten tegen, maar vertelt ons steeds hetzelfde. Houd afstand.

Maatregelen in beeld

De persconferentie over de coronamaatregelen van premier Rutte duurde een uur. Het maken van de infographic over de besproken maatregelen ongetwijfeld langer, maar het lezen ervan zeker niet. Deze infographic heeft een heldere opbouw en logische routing zodat je snel de informatie vindt die voor jou van belang is. De vormgeving is zakelijk, het kleurgebruik fris en de boodschap serieus.

 

Nachtwerk

Ik houd van infographics, je kunt me er zelfs midden in de nacht voor wakker maken. Omdat het een uitdaging is om eerst de juiste vorm voor je infographic te vinden en die vervolgens overzichtelijk en visueel aantrekkelijk te maken op papier of beeldscherm. Met altijd het belang van het bereiken van de doelgroep en het laten landen van de boodschap in het achterhoofd.

Heb je informatie voor me die ik kan ‘vangen’ in een infographic? Laat het me weten! Stuur een mailtje, mag ook midden in de nacht :)