Je website digitaal toegankelijk: hoe doe je dat?

Adelbert Adelbert Smal 14-04-2023

Digitale toegankelijkheid is all over the place. Alle overheidswebsites- en apps moeten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Ook moeten vanaf juli 2025 websites en apps van bedrijven aan toegankelijkheideisen voldoen. Hoe voldoet jouw website aan die eisen? Waar let je op bij design, beeld en tekst? Met dit artikel helpen we je verder.

Digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen gebruik kan maken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones bieden. Digitaal toegankelijke websites zorgen ervoor dat iedereen, ook mensen met een beperking, de sites optimaal kan gebruiken. Je website digitaal toegankelijk maken is dan ook zowel vanuit maatschappelijk als economisch oogpunt goed om te doen. Je bereikt immers een groter publiek, draagt bij aan een inclusieve digitale samenleving en je website wordt beter vindbaar in zoekmachines.

Met het volgen van de WCAG-richtlijnen maak je jouw website of app toegankelijk. In dit artikel maak je kennis met hoe je design, beeld en tekst digitaal toegankelijk maakt.

Beter zicht met design

Kleurcontrast, lettergrootte en het gebruik van witruimte zijn designelementen die van invloed zijn op de toegankelijkheid van je website. Zo is kleurcontrast belangrijk voor mensen met een visuele beperking, omdat een slecht contrast de leesbaarheid kan belemmeren. Ook is een voldoende groot lettertype belangrijk voor mensen met slechtziendheid en dyslexie.

Werken met wit

Waar witruimte in online documenten, zoals pdf’s, en op websites door de makers zelf niet altijd gewaardeerd worden, is het in het kader van digitale toegankelijkheid juist wel van toegevoegde waarde. Het gebruik van witruimte verbetert de leesbaarheid en helpt bij een betere structuur van de inhoud. Ook is hierbij een logische navigatie belangrijk, zodat gebruikers snel kunnen vinden wat ze zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van duidelijke labels en beschrijvende links.

Beeld beschrijven

Mensen met visuele beperkingen kunnen geen afbeeldingen zien en zijn afhankelijk van alternatieve tekst (alt-tekst) om te begrijpen wat er op de afbeelding staat. Alt-tekst moet daarom beschrijvend en nauwkeurig zijn en de essentiële informatie van de afbeelding overbrengen. Bij een afbeelding van een trein schrijf je als alt-tekst niet alleen ‘trein’, maar vermeld je ook bijvoorbeeld of deze rijdt door de sneeuw.

Content voor iedereen

Duidelijke taal, eenvoudige zinnen en korte alinea's. Hiermee help je mensen met een cognitieve beperking met het makkelijker begrijpen van de inhoud. Daarbij is ook het gebruik van tekstalternatieven voor niet-tekstuele content belangrijk. Dit betekent bijvoorbeeld dat video's van ondertiteling moeten worden voorzien en dat audiobestanden moeten worden voorzien van transcripties.

Adelbert

Meer weten?

Bel of mail Adelbert!

Adelbert Smal
directeur | business developer | strategisch adviseur
06 - 25 02 80 81
adelbertsmal@gloedcommunicatie.nl