Video gemaakt! En dan?

10-08-2023

Een video of animatie maken voor je organisatie is mooi. Maar wat doe je er verder mee? Video is nooit het einddoel, maar altijd onderdeel van een grotere marketingstrategie. Zet je video of animatie daarom slim in als marketingmiddel. Hoe? Check onze tips.

Eerst de laatste cijfers

Dat videomarketing steeds populairder wordt, blijkt uit de jaarlijkse enquête van videomarketingbureau Wyzowl. Zo gebruikt maar liefst 91% van de ondervraagde bedrijven video als marketingtool in 2023. Dit is een record sinds het jaarlijkse videomarketingonderzoek startte in 2016. En 96% van de ondervraagde marketeers zien video als een belangrijk onderdeel van hun marketingstrategie. Kortom, video is onmisbaar als onderdeel van je marketing. Maar wat doe je er vervolgens mee?

Promoot via jouw kanalen

Promotie van je video's is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze de juiste doelgroep bereiken en bijdragen aan je marketingdoelen. Met deze vier strategieën kun jij jouw video's effectief inzetten:

 • Delen via social media, zoals TikTok, YouTube, Facebook, Instagram Reels, LinkedIn en Twitter. Optimaliseer je video's voor elk platform, gebruik relevante hashtags en moedig interactie aan door het stellen van vragen of het vragen van meningen.
 • Integreer video's in je e-mailcampagnes. Plaats een aantrekkelijke thumbnail en een pakkende titel in je e-mails om de nieuwsgierigheid van ontvangers te wekken. Geef een link naar de video of embed de video rechtstreeks in de e-mail (indien mogelijk).
 • Plaats je video's op je website om bezoekers te betrekken en de betrokkenheid te vergroten. Maak gebruik van aantrekkelijke videofragmenten als teasers op je startpagina of landingspagina's om interesse te wekken.
 • Overweeg het gebruik van betaalde advertenties, via Google of social media, om je video's aan een bredere doelgroep te tonen. Via Google Ads kun je op YouTube adverteren. Target specifieke demografische kenmerken, interesses of zoekwoorden die relevant zijn voor je doelgroep.

Optimaliseer en leer

Het optimaliseren van je video’s zorgt ervoor dat ze beter presteren in zoekmachines en aanbevelingsalgoritmen. Probeer eens deze optimalisatietips:

 • Gebruik relevante trefwoorden in je videotitel, beschrijving en tags om de vindbaarheid te vergroten.
 • Voeg een aantrekkelijke en duidelijke thumbnail toe om de klikfrequentie te verhogen.
 • Voeg ondertiteling toe aan je video's om ze toegankelijker te maken en om zoekmachines te helpen de inhoud te begrijpen.
 • Monitor de prestaties van je video’s met platformspecifieke analytics om inzicht te krijgen in de betrokkenheid, weergaven, deelacties en conversies.

Experimenteer en leer

Naast optimaliseren kun je ook experimenteren met video’s, om er zo achter te komen welke opzet het beste werkt voor jouw marketingstrategie. Probeer bijvoorbeeld eens:

 • Verschillende soorten videocontent, zoals uitlegvideo's, testimonials, productdemonstraties, vlogs en animaties. Zo ontdek je wat het beste aanslaat bij jouw doelgroep.
 • Te variëren in videostijlen en formats, zoals tutorials, interviews, storytelling, behind-the-scenes en livestreams om te ontdekken welke voor het behalen van jouw marketingdoelen het meest effectief zijn.
 • Test verschillende lengtes van video's om te zien welke het beste werken voor verschillende platforms en doelgroepen.

Hulp nodig bij jouw videomarketing?

Lees dan eerst onze blog over de 10 videofouten die je in 2023 niet meer wil maken. Daarnaast kun je altijd vrijblijvend bij ons aankloppen met je vraag of wens. Eerder maakten we succesvolle video’s en animaties voor Rijkswaterstaat, gemeente Nijmegen, Haal meer uit je reistijd, Radboud Universiteit, Hydratec, IZZ, Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen en Cleantech Regio. Op ons Vimeo-kanaal vind je een volledig overzicht.

Check ons Vimeo-kanaal