Grote werkgevers op weg naar duurzame mobiliteit

Dirk Dirk van Sambeeck 14-10-2022

Vanaf januari 2023 zijn werkgevers met meer dan 100 medewerkers verplicht te rapporteren over het woon-werk en zakelijke verkeer van hun personeel. Zo wordt CO₂-reductie gestimuleerd onder grote bedrijven, wat bijdraagt aan de klimaatdoelen. Wat betekent dit voor jou als bedrijf?

Wat houdt de nieuwe regelgeving in?

Duurzame mobiliteit is een van de vijf maatregelen die bijdraagt aan het halen van het klimaatakkoord in 2030. Het concrete doel van de overheid is om 1 megaton CO₂-winst te realiseren. Wat minder abstract: 1 megaton aan CO₂ staat gelijk aan 319 miljoen liter verbrande diesel. Of 7 miljoen enkeltjes met het vliegtuig van Amsterdam naar Parijs. En door 250 miljoen Big Mac’s te eten kom je ook aan 1 megaton CO₂-uitstoot. Best flinke getallen dus. Grote werkgevers zullen niet zoveel uitstoten, maar moeten wel hun cijfers op het gebied van CO₂-uitstoot gaan bijhouden en rapporteren. Met als doel dat de gereisde kilometers van werknemers schoner worden.

Als de kilometers schoner worden, blijft het bij rapporteren. Als dit niet zo is, wordt het vanaf 2025 een verplichting om duurzamer te reizen. In 2025 wordt de totale CO₂-emissie berekend aan de hand van de rapportages. Wanneer dit berekende aantal te hoog is om het klimaatdoel te halen, komen er nieuwe regels voor de werkgevers rondom mobiliteit.

Ik ben een grote werkgever, wat moet ik nu doen dan?

Als werkgever moet je dus gaan rapporteren. De overheid wil dit gelukkig zo makkelijk mogelijk maken. De CO₂-uitstoot hoeft niet zelf uitgerekend te worden. Er wordt een digitaal platform ontwikkeld dat de berekeningen zo voor jou uitdraait. Maar hoe pak je het dan bij de bron aan? Hoe zorg je voor minder CO₂-uitstoot en meer duurzame mobiliteit? De overheid ziet werkgevers als de verantwoordelijken die duurzame mobiliteit kunnen stimuleren, omdat zij vaak doorslaggevend zijn in hoe hun personeel reist. Denk aan leasecontracten of reisvergoedingen ter beschikking stellen. We zetten de duurzame reisopties voor je op een rijtje:

  • Het openbaar vervoer: trein, bus, metro of tram;
  • De fiets: elektrisch of ‘normaal’;
  • Carpoolen met collega’s;
  • Deelvervoer: deelauto, deelfiets of deelscooter;
  • Hybride werken: meer thuiswerken is minder reizen.

Als werkgever kan je afspraken maken met jouw personeel over deze reisopties. Misschien wil er wel een collega op de fiets naar werk, maar is de afstand nét te groot met een normale fiets. Een e-bike kan dan het verschil maken. Of wellicht wonen er collega’s bij elkaar in de buurt en kunnen ze samen naar kantoor rijden. Of moet er een medewerker naar een klant reizen? Dit kan bijvoorbeeld ook met de trein, of sluit een deelauto-abonnement af. Zo kan een medewerker alsnog de auto pakken, maar wel op een verantwoorde manier. Meer inspiratie nodig? Voor gemeente Den Bosch verzorgt Gloed de campagne Haal meer uit je reistijd. Met als doel om automobilisten uit de auto te halen en ze te verleiden tot ander reisgedrag. Bekijk de campagnewebsite voor meer informatie, tips en inspiratie.

Andere praktische zaken

Deze nieuwe wetgeving gaat verder dan alleen de uitstoot rapporteren aan de overheid. Duurzaamheidsverslaggeving is nu ontzettend relevant. Gloedcommunicatie is thuis in het maken van jaarverslagen, inclusief een focus op duurzaamheid. We denken mee met het communiceren van jouw CO₂-uitstoot en jouw bijdrage aan duurzaamheid. Zo laat je met duurzaamheidsverslaggeving open en transparant zien hoe jij je steentje bijdraagt. 

Tip! Wil je graag actief bijhouden hoeveel CO₂ het verkeer van jouw werknemers uitstoot? Wij vinden de app For Good erg handig. In deze app kan je makkelijk jouw ecologische voetafdruk bijhouden. Het geeft je daarnaast tips en je kan ook een challenge aangaan met collega’s. Leuke activiteit voor intern!

Dirk

Meer weten?

Bel of mail Dirk!

Dirk van Sambeeck
Reporting specialist
06 - 51 37 99 02
dirkvansambeeck@gloedcommunicatie.nl